door: Jaap & Bas Pronk

THE AFRICAN DREAM

-Update 29/01/2014 Project gesloten-

Iedereen hartelijk dank voor de gulle donaties! Hopelijk hebben jullie genoten van de 9 korte items (klik hier) die we gedurende de reis online hebben gezet. We zijn onder andere bij een meeting van een familie Tanzaniaanse Masai geweest, we zijn een paar dagen met een stel Botswaanse bushmen op pad geweest en we zijn gereinigd door een Zimbabwaanse medicijnman. Naarmate de de zoektocht vorderde bleek dat onze geleerde lessen een gemeenschappelijke noemer hadden: Een gevoel, een manier van omgang, een manier van leven die we in Nederland missen. In het laatste item (hier te bekijken) waarin we in gesprek gaan met een Zuid-Afrikaanse filosoof, bleek die gemeenschappelijke noemer Ubuntu te zijn; een manier van leven waar wij als Westerlingen nog wat van kunnen leren.

En dat willen we graag overbrengen. Daarom zijn we inmiddels druk bezig met het editen van de uiteindelijke documentaire. We hebben 30 uur aan interview te doorspitten, en nog een stuk meer aan sfeershots. De planning is om hem in première te laten gaan in oktober 2014. Hiervan zullen we natuurlijk iedereen op de hoogte houden!

-EINDE UPDATE-

Wij, Jaap en Bas Pronk, zijn gevlucht naar Afrika om te ontsnappen uit de greep van de westerse samenleving. Deze samenleving heeft zichzelf opgezadeld met psychische problemen, en steeds vaker lijkt onze eigen benadering geen antwoorden te kunnen bieden. Wij vonden dat het tijd werd voor een ander perspectief: omgekeerde ontwikkelingshulp. Wat kunnen wíj leren van de Afrikaanse manier van leven, en zou we daar verlost kunnen worden van onze westerse problemen zoals stress, eenzaamheid, prestatiedrang en depressie?

Samen zijn we op zoek gegaan naar hulp, inzichten en oplossingen. En de antwoorden die we vonden hebben we verwerkt in een serie online videoverslagen (te bekijken via VPRO Dorst, of op ons YouTube kanaal). Nu we weer terug zijn, gaan we aan de slag met ons uiteindelijke doel: een verlossende documentaire.

OMGEKEERDE ONTWIKKELINGSHULP

Bij ontwikkelingshulp denken we al snel dat wij als westerlingen ontwikkelingslanden wel even zullen leren hoe het moet. Maar zijn wij zelf eigenlijk wel zo lekker bezig? Steeds meer mensen kampen met typisch westerse problemen, zoals (keuze)stress, depressie en prestatiedrang. Met schrijnende gevolgen: plastische chirurgie, verslaving aan social media, burn-outs, eenzaamheid, etc. Onze westerse samenleving lijkt door te slaan. Zijn wíj niet degenen die ontwikkelingshulp nodig hebben? Daarom gaan we in Afrika, de bakermat van de beschaving, op zoek naar de benodigde antwoorden voor onszelf en jullie: de Westerse samenleving. Hoe gaan Afrikanen om met depressie, eenzaamheid, (keuze)stress etc. Herkennen zij de problemen überhaupt? En wat kunnen ze bieden aan oplossingen?

Vragen_en_Antwoorden.jpg

PROJECTPLAN

We beginnen onze zoektocht in Kaapstad, maar hoe ver deze tocht reikt is afhankelijk van jullie. Met elke gedoneerde euro kunnen we een kilometer verder rijden, hiervan betalen we niet alleen diesel voor de auto en brandstof voor onszelf, ook visa, tolken, en overnachtingen worden hiervan bekostigd. Dit betekent dat hoe meer donaties we ontvangen, hoe meer hulp, oplossingen en antwoorden we kunnen vinden op onze en jullie westerse vragen. Het betekent ook dat we dan een geslaagde documentaire kunnen insturen voor filmfestivals (denk aan Movies that Matter, IDFA en Beeld voor Beeld), vertonen op conferenties omtrent mondialisering en innovaties in ontwikkelingshulp, en natuurlijk op de buis. Zodat we uiteindelijk zo veel mogelijk mensen kunnen overtuigen van de noodzaak van een ander perspectief.

Gedurende onze zoektocht maken we een serie reportages die we al tijdens de tocht voor iedereen online zetten. Bij terugkomst gaan we met al ons beeldmateriaal aan de slag om een documentaire te maken die een ander perspectief biedt op wie er hulp nodig heeft en wie het kan bieden.

Route2.jpg

HOE JIJ ONS KUNT HELPEN

Via Nieuwspost kun je doneren in ruil voor verschillende tegenprestaties. Zo gaan we voor onze gulle gevers bijvoorbeeld op zoek naar een persoonlijk advies toegespitst op hun specifieke westerse probleem.

Op onze Facebook pagina of via Twitter kun je ons tevens tips geven voor niet te missen locaties, interessante stammen of inspirerende personen langs onze route. Er staat ook een poll waarmee je kunt stemmen op de westerse vragen die volgens jou beantwoord moeten worden.

We houden je op de hoogte via het platform van VPRO Dorst. De redactie plaatst tijdens de reis onze videoverslagen op de website en helpt ons met het promoten van de documentaire.

TEAM

Camera / Geluid / Montage - Jaap Pronk

Jaap studeerde af aan de School voor Journalistiek Utrecht, waar hij zich specialiseerde in televisieproducties en documentaires. In juni ging zijn eerste documentaire ‘Weg van House’ in première in het Louis Hartlooper Complex te Utrecht. Tevens werd zijn debuut uitgezonden op Holland Doc 24 van de VPRO.

Camera / Geluid / Interviews - Bas Pronk

Bas heeft zijn bachelor Product Design & Engineering behaald aan de Hogeschool Utrecht en de bachelor Urban Design aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Tussendoor heeft hij veel gereisd, te voet, liftend, per brommer en per auto. In november volgde hij een cursus Documentaire Maken.